Seka Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumu

Seka Akademi Logo
Telefon Numaralarımız

bilgi@sekaakademi.com

Kurum Adresimiz

Cevizlidere Mah. 1245 Sok.
No:8/B Çankaya / Ankara

bilgi@sekaakademi.com

Kurum Adresimiz

Cevizlidere Mah. 1245 Sok.
No:8/B Çankaya / Ankara

Aile Danışmanlığı Eğitimi

Anasayfa / Aile Danışmanlığı Eğitimi

Aile Danışmanlığı Eğitimi

Toplum yaşamının en temel faktörlerinden birisi olan aile olgusunun huzurlu, sağlıklı ve mutlu bir atmosfere sahip olabilecek biçimde şekillendirilmesinde Aile Danışmanlığı önemli bir rol üstlenmektedir. Aile kavramını oluşturan her bir bireyin aile içerisindeki sorunlarının temel hususlarını tespit ederek, tamamen bilimsel, kültürel ve psikolojik tekniklere bağlı kalacak biçimde sorunların çözüme kavuşturulması amacı ile geliştirilen bir uzmanlık alanıdır. Aileyi oluşturan bireylerin aralarındaki sorunların yanı sıra aileyi derinden etkileyebilecek olayların psikolojik açıdan yaratmış olduğu tahribatın onarımı noktasında da Aile Danışmanı önemli bir görev üstlenir. Toplum yaşantısının önemli dinamiği olan aile kavramı açısından son derece hassas bir uzmanlık olması sebebi ile Aile Danışmanlığı Eğitimi programları Seka Akademi bünyesinde uzmanlarca sağlanmaktadır..

Aile Danışmanı Nedir?

Aile Danışmanlığı uzmanlık alanında eğitim almış ve sertifika sahibi olan kişiler Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkisi ile Aile Danışmanı olarak görev alabilmektedir. Temel olarak Aile Danışmanları evli bireylerin ve bir araya gelerek oluşturdukları ailenin her bir üyesinin, ev içerisindeki söz konusu olabilecek hem psikolojik hem de duygusal problemlerini aşabilmeleri noktasında yönlendirici ve teşvik edici bir danışmanlık desteği sunmaktadır. Toplumun temel direği olan aile olgusunun daha güçlü, daha sağlıklı ve daha bağlı biçimde oluşturulması veya sürdürülmesi noktasındaki önemli rolü dolayısıyla Seka Akademi, uzman ekibiyle Aile Danışmanlığı Eğitimi sunmaktadır. Bir Aile Danışmanı uzmanında mutlaka bulunması gereken son derece önemli kriterler bulunmaktadır. Seka Akademi eğitim programı süresince bu kriterlerde akademik düzeyde uzmanlığa sahip olunmasına yardımcı olmaktadır. Buna göre bir Aile Danışmanında;

  • İletişim becerisinin yüksek olması
  • Meslek etiğine uygun şekilde eylemlerde bulunulması
  • Karmaşık sorunları tanımlama ve çözüm oluşturabilme becerisine sahip olunması
  • Stres ve duygusal derinliği yüksek olan olay ve anlarla mücadele edebilme kabiliyetine sahip olunması
  • İkna kabiliyetinin yüksek olması
  • Gözlem becerisine ve detayları kaçırmama kabiliyetine sahip olması

Şeklinde kriterler bulunmalıdır. Eğitim süresince teorik ve uygulamalı olarak eğitimleri sağlanmaktadır.

Aile Danışmanlığı Eğitimi Nedir?

Toplumun temel yapı taşı olan ailenin tüm dinamiklerinin en sağlıklı biçimde şekillendirilmesi ve daha sağlam biçimde birbirine bağlanması amacı ile aileyi bir araya getiren kişilerin sorunlarının çözümünde destekleyici rol üstlenir. Kültürel, psikolojik ve bilimsel tekniklere bağlı olarak aile bireylerinin birbirleri arasındaki veya genel yaşam koşulları ile ortaya çıkan sorunlarını tespit etmeleri ve bu sorunlarının çözümünü sağlamaları konusunda Aile Danışmanlığı uzmanlığı bulunmaktadır. Aile bireyleri arasında empati duygusunun geliştirilmesi, birbirlerine karşı olan saygı ve sevgilerini keşfedebilmeleri ve sorunlara karşı birlik olabilmeleri noktasında doğru yönlendirmeyi sağlama noktasında Aile Danışmanlığı Eğitimi çok önemlidir. .

Aile üyelerinin yaşadıkları sorunların yanı sıra birbirlerini daha iyi anlamaları ve sınırları konusunda daha esnek olabilme noktasında destekleyici danışmanlık konusunda uzmanlık düzeyinde akademik eğitimleri kapsamaktadır. Aile Danışmanlığı uzmanlığı eğitimlerinin psikoloji, bilim ve kültürel öğeler gibi son derece geniş ve uzmanlık gerektiren bir kapsama sahip olması dolayısı ile mutlak suret ile profesyonel uzmanlarca eğitiminin verilmesi gerekmektedir. Bu sebeple de Seka Akademi, uzman eğitmen kadrosu ile toplumun yapı taşını oluşturan ailenin danışmanlığını yapacak yetkin ve uzman kişilerin yetiştirilmesi noktasında önemli bir görev üstlenmektedir.

Aile Danışmanlığı Eğitimi Süresi

Aile Danışmanlığı Eğitimi programları kapsamında Seka Akademi tarafından Bakanlık tarafından belirtilen Kanun kapsamına uygun sürelerde tamamlanmaktadır. Aile Danışmanlık uzmanlığı kapsamında uzman eğitmen kadrosu tarafından en az 300 saatlik uzaktan eğitim uygulanmalıdır. Uzaktan eğitim programlarının tamamlanmasının ardından ise en az 30 saatlik “Süpervizyon” eşliğinde toplam 150 saatlik uygulamalı eğitim verilmektedir. Toplamda 450 saatlik Aile Danışmanlığı Eğitimi programı tamamlanabilmektedir. Aile Danışmanlık eğitim sürelerinin başarıyla tamamlamış olan Seka Akademi kursiyerleri Bakanlık yetkisine sahip olan sertifikalı “Aile Danışmanı Unvanı” alabilmektedir. Eğitim sürecinde ebeveyn ve çocuk ilişkileri, çocuk gelişimi, çiftler arası sorunlar, aile bireylerini derinden etkileyebilecek kronik hastalık ve ölüm gibi durumlara karşı mücadele etme gibi konular bulunmaktadır.

Aile Danışmanı Sorumlulukları Nelerdir?

Aile Danışmanı olarak ilk olarak aile yaşamına etkide bulunacak olgularda tartışma ve değerlendirme amacı ile tüm aile üyeleri ile bir araya gelmelidir. Bu çerçevede aile danışmanlığı doğrultusunda Aile Danışmanlığı Eğitimi kapsamında verilen eğitimlerdeki sorumluluklara ve meslek etiğine uygun şekilde hareket edilmesi gerekmektedir. Buna göre Aile Danışmanlığı sorumluluk kapsamında;

  • Aile bireyleri ile gerçekleştirilecek terapilerde ele alınacak konuların belirlenmesi
  • Gözlemleme, görüşme ve test teknikleri ile aile bireyleri hakkında bilgi edinmesi
  • Finansal problemler, ev yönetimi, çocuk yetiştirme, ayrılık ve boşanma gibi konularda bilgi desteğinde bulunulması
  • Gereklilik halinde ilaç, psikiyatri ve adli destek konusunda uzmanlara yönlendirme
  • Aile bireylerinin birbirleri arasındaki problemlere karşı empati duygusuyla ve yapıcı biçimde yaklaşım gerçekleştirme konusunda yönlendirme
  • Tüm terapi ve gözlemlerine istinaden kapsamlı veri muhafazası gerçekleştirme
  • Çocukların gözaltına alınması ya da tutuklanması gibi vakalar halinde, mahkemelere tavsiyeler vermek amacı ile okul, doktor, sosyal hizmet uzmanları, çocuk danışmanları ve kolluk görevlileri ile iletişim olma
  • Madde bağımlılığı programlarındaki mahkumlar için aile danışmanlığı ve tedavi hizmeti sağlama,
  • Mahkeme tarafından boşanma ve velayet davalarına karar verme aşamasında kullanılacak ebeveynlerin ve çocukların değerlendirmelerinde bulunmak ve gerektiğinde mahkeme ifadesi verme


Şeklindedir. Bu görev ve sorumluluklar kapsamında Aile Danışmanlığı unvanı ile Türkiye genelinde Bakanlık yetkisinde faaliyet gösterebilmek mümkündür.

Kimler Aile Danışmanı Olabilir?

Aile Danışmanlığı uzmanlığının akademik eğitim gerekliliğine sahip olması sebebi ile mutlak suret ile profesyonel bir eğitim alınması gerekmektedir. Seka Akademi tarafından sunulan geniş yelpazeli Aile Danışmanlığı Eğitimi programlarına katılım gerçekleştirerek, Aile Danışmanı uzmanı olunabilmektedir. Üstelik Seka Akademi bünyesinde alınan Aile Danışmanı eğitimleri sayesinde Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş sertifika ile Türkiye’ de Aile Danışmanlığı hizmeti verebilme imkanına sahip olabiliyor. Ancak Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan “Aile Danışmanlığı Sertifika Programları Hakkında Duyuru” ile Aile Danışmanı olmak isteyenlerin taşımaları gereken şartlar belirlenmiştir. Buna göre Aile Danışmanı olmak isteyen kişilerin lisans düzeyi 4 yıllık programlardan mezun olunması gerekmektedir. Eğitim programlarına katılım gerçekleştirebilmek için mezun olunması gereken 4 yıllık lisans diploması bölümleri ise;.

  • Sosyal Hizmet
  • Psikoloji
  • Sosyoloji
  • Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik
  • Tıp
  • Hemşirelik
  • Çocuk Gelişimi

Alanları şeklindedir. Bu bölümlerden mezun olması garanti olan kişilerde Seka Akademi’ nin Türkiye genelindeki Aile Danışmanlığı Eğitimi programlarına katılım gerçekleştirebilmektedir.

Aile Danışmanlığı Kursu Sonunda Verilen Sertifikalar Ne İşe Yarar?

Aile Danışmanlığı Kursu sonunda verilen sertifikalar, katılımcıların aile terapisi alanında uzman olduklarını kanıtlamaktadır. Aile danışmanlığı alanında alınan sertifikalar kişilerin, aile danışmanlarının görev ve sorumluluklarını yerine getirmesine imkan sağlar.

Katılımcılar, Aile Danışmanlığı Kursu sonunda almaya hak kazandıkları başarı sertifikaları ile kendilerine istihdam alanları yaratabilmektedirler. Mevcut durumda sosyolog, psikolog, psikolojik danışman olarak mesleğini devam ettiren katılımcılar eğitim sonunda verilen sertifikalar sayesinde aile danışmanı olarak çalışabilmekte, kendi aile danışmanlığı merkezlerini açabilmektedirler.

Aile Danışmanı Nerelerde Çalışabilir?

Aile danışmanı çalışma alanları şu şekildedir:

  • Kadın ve aile sağlığı merkezleri
  • Rehabilitasyon merkezleri
  • Psikolojik danışmanlık merkezleri
  • Bakanlıkların il merkez müdürlükleri
  • Belediyeler
  • Aile mahkemeleri (bilirkişi danışmanı pozisyonunda)